Over ons

Koffie met passie

We hebben het ontmoetingscafé / koffiehuis geopend met een duidelijke visie:
de liefde voor goede koffie.


Dierenvoedselbank in Antwerpen streeft ernaar de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen met sociale initiatieven.

Onze dierenvoedselbank is op zoek naar vrijwilligers en hoopt op een stijging van donaties naarmate de feestdagen dichterbij komen. Alexander Mc Intosh, het hoofd van het donatiecentrum, heeft grote plannen om huisdieren en hun eigenaren in de gemeenschap van Seefhoek, Antwerpen, te helpen.

Het initiatief "Koffie met Koekskes" heeft tot doel enkele van de financiële lasten te verlichten die minderbedeelde burgers ervaren door gratis benodigdheden voor hun huisdieren te verstrekken. "Vaak geven mensen een deel van hun voedsel aan hun huisdieren of gebruiken ze het zeer weinige geld dat ze hebben om voedsel voor hen te kopen in plaats van voor zichzelf," zegt Mc Intosh.

Hij kent uit eigen ervaring het belang van gezelschap door dieren wanneer mensen geïsoleerd of eenzaam zijn en gelooft in het toegankelijk maken daarvan. Hij nam de leiding over de organisatie in september, na er 11 jaar parttime als vrijwilliger bij betrokken te zijn geweest. Het fungeert ook als een sociaal café waar mensen kunnen binnenkomen voor een warm drankje, een koekje en een praatje.

De non-profitorganisatie hoopt dat mensen tijdens de feestdagen meer willen doneren en is actief op zoek naar extra vrijwilligers, vooral degenen die hun tijd en vaardigheden kunnen doneren om de online aanwezigheid van de groep te beheren. Momenteel runt Mc Intosh de organisatie zelf met één andere vrijwilliger.

Inspiratie voor outreach

Hoewel hij in Schotland is geboren en daar tot zijn 24e heeft gewoond, beschouwt Mc Intosh het Nederlands als zijn eerste taal. Hij verhuisde 33 jaar geleden naar Oostende en verhuisde drie jaar later naar Antwerpen, waar hij sindsdien heeft gewoond. Naast het Nederlands is hij vloeiend in het Duits. "Frans komt hierna," zei hij, in de hoop dan de drie officiële talen van België te spreken.

Geen vreemde voor tegenspoed heeft Mc Intosh moeilijkheden in zijn leven gekend. "Op een gegeven moment moest ik vijf weken lang alleen maar water drinken," zei hij over een bijzonder donkere periode. Tijdens wat hij een belangrijke levenscrisis noemt, verscheen er een witte kat buiten zijn appartementsraam, en dat was het moment, zei hij, dat zijn leven veranderde: "God stuurde me een kat." Na een week eten buiten te hebben gezet voor de kat, kwam ze zijn appartement binnen en is nooit meer weggegaan. Hij nam dit op als een teken om zijn leven te wijden aan het helpen van dieren en andere mensen die het moeilijk hebben.

Die koers werd verder bevestigd toen zijn kat, Cleopatra, 13 jaar later ziek werd. Na behandeling, een week in het ziekenhuis en haar uiteindelijke dood, bleef Mc Intosh achter met een rekening van 1.800 euro. "Ik dacht, dit is al heel duur voor mij; wat dan met andere mensen die dit niet kunnen betalen?" Geïnspireerd door deze gedachte zette hij zijn plannen in gang om geld in te zamelen als een manier om de minderbedeelden te helpen bij het betalen van de behoeften van hun huisdieren.

Toen het oorspronkelijke Koffie met Koekskes dit afgelopen jaar dreigde te ontbinden, nam hij het over en zei: "Het is te belangrijk voor de buurt om te verdwijnen." Vervolgens zocht hij naar een fysieke locatie niet alleen om de benodigdheden op te slaan, maar ook om een sociaal element aan het initiatief toe te voegen. "Je voelt je hier thuis. Dat is mijn idee: mensen helpen met alles wat ik kan," zegt hij over de winkelruimte die hij onlangs heeft verworven.

Iedereen helpen

In Seefhoek verwelkomt Mc Intosh mensen van alle achtergronden in zijn centrum. Hoewel de belangrijkste reden voor een bezoek is om huisdierbenodigdheden te verkrijgen, hebben enkele ontmoetingen tot meer geleid. Mc Intosh vertelde een verhaal over een oudere vrouw die langs kwam. "Ik zag dat ze wilde praten maar het niet deed, dus ze ging bij me zitten voor een kop koffie, en ik vroeg haar: Met welk probleem worstel je op dit moment?" De vrouw vertelde Mc Intosh dat ze heel weinig geld had, maar voedsel nodig had voor haar vissen. Toen hij ontdekte dat ze ook problemen had met het schoonmaken van haar visbak, nam hij het op zich om naar haar toe te gaan en de bak zelf schoon te maken.

Mc Intosh kwam erachter dat een andere bezoeker, een man van Marokkaanse afkomst, in België was geboren maar nog steeds geen Belgische nationaliteit had. Terwijl de vrouw en kinderen van de man Belgische paspoorten hadden, kon hij zijn eigen procedure niet afronden. Mc Intosh vertelde de man om de volgende week terug te komen en spendeerde de komende dagen aan de telefoon met het stadhuis om de man te helpen de Belgische nationaliteit te verkrijgen. Toen hij de volgende week terugkwam, hielp Mc Intosh hem bij het regelen van het papierwerk en het voltooien van het proces.

Hoewel de gemeenschap in Seefhoek regelmatig profiteert van zijn onbaatzuchtigheid, is het werk van Mc Intosh niet onopgemerkt gebleven door machthebbers. Naar aanleiding van een brief aan het paleis waarin hij zijn project uitlegde, kreeg hij een telefoontje van de secretaris van de koning die hem feliciteerde met zijn werk en initiatief namens de koninklijke familie.

Bovendien werd hij uitgenodigd voor een privéafspraak met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, om te praten over de problemen waarmee zijn gemeenschap te maken heeft en de toekomstige ondersteuning. "We hebben drie uur gesproken; ze denkt heel vooruitstrevend na over hoe ze kan helpen," zegt McIntosh.

"Als de mensen niet in een goede situatie verkeren, kunnen ze geen goede situatie aan hun dieren geven"

Hoewel hij de politici waardeert en pleit voor degenen die hij heeft ontmoet van de CD&V-partij van Verlinden, veroordeelt hij snel wat hij gelooft dat een gebrek aan actie is van anderen. "Elke politicus zegt dat kinderen de toekomst zijn, en dan kijken ze weg als kinderen in armoede leven," zegt hij. Hij verwijst naar lokale families die hij kent die hun kinderen niet altijd met lunch naar school kunnen sturen.

"Wat kunnen we doen om deze situatie te beëindigen? We moeten het zelf doen, want onze leiders doen het niet," zegt hij. Hij heeft een plan bedacht om via betrokkenheid van de gemeenschap gezonde maaltijden voor lokale studenten te verzorgen door vrijwilligers in te schakelen om elke schooldag gezonde maaltijden te koken.

Met sociale betrokkenheid altijd voorop in zijn gedachten heeft Mc Intosh concrete plannen voor de toekomst, waaronder financiering voor een huisdierenambulance en een plek voor dierenherstel na behandeling, alles met het doel de kosten te besparen voor degenen die het moeilijk hebben. "Het is stap voor stap," zegt hij.

100 procent van de donaties gaat naar Koffie met Koekskes, Dierenvoedselbank, waar voedsel, halsbanden, kleding, speelgoed en andere essentiële benodigdheden voor huisdieren beschikbaar zijn. Mc Intosh ontvangt geen financiering van de overheid, maar dat weerhoudt hem niet van zijn missie. "De dieren hebben de mensen, en als de mensen niet in een goede situatie verkeren, kunnen ze geen goede situatie aan hun dieren geven. Ik wil kunnen helpen."

Artikel van 17 December 2023 - belganewsagency


"Ik heb onlangs het buurtfeest bijgewoond in 2060 Mijn Buurt en het was een geweldige ervaring. Wat me het meest is bijgebleven is de kinderrommelmarkt waar ik prachtige ballonfiguren heb gekocht. De Animatie was geweldig en er was zelfs livemuziek. Het koffiemetkoekskes.com was een geweldige manier om de armoedebestrijding in de buurt te steunen."


Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers!

Wij zijn op zoek naar een redacteur die reportages wil maken voor ons sociaal initiatief, daar is helaas geen berichtgeving over.

Kunt u ons helpen?

Een redacteur is iemand die zorgt dat bepaalde informatie gepubliceerd wordt.

Je belangrijkste taak is het creëren van content voor het medium waarvoor je werkt. Welk medium dat is, verschilt per werkgever.

Wij zoeken voor :
website, social media, tv, radio, krant, tijdschrift of boek.

Als Event Coördinator ben je verantwoordelijk voor het organiseren en coördineren van alle activiteiten tijdens het buurtfeest. Je bent verantwoordelijk voor het regelen van muzikanten, animatoren, ballonfiguren en pannekoekverkopers. 

Leer ons team kennen

U komt een wereldklasse team met een passie voor goede koffie in ons koffiehuis tegen.


 Event Coördinator: verantwoordelijk voor het organiseren en coördineren van alle activiteiten tijdens het buurtfeest, waaronder het regelen van de muzikanten, animatoren, ballonfiguren en pannekoekverkopers.
 


Fotokopie vanaf nu bij de Dierenvoedselbank

Lange Scholiersstraat 104
2060 Antwerpen  
 

"ALEXANDER MC INTOSH"

Private Stichting  / Fondation  
Ondernemingsnummer BE 1004904261
Tel. 0470 97 04 41 
Tel. 03 2777 136 
Lange Scholiersstraate 104
2060 Antwerpen  

We kijken uit naar uw bezoekMaandag - Vrijdag: 10:00 - 16:00

elke dag vanaf 01.05.2024 tot wijziging 

Dierenvoedselbank 2060 Noord
Helpende Hande  voor Senioren
Burger Haven  Sociaal bureel 
  

Lange Scholiersstraat 104 -  2060 Antwerpen 6